Skip to content

Što raditi u Križnici

Učite kroz interaktivne radionice za djecu

ŠKOLA U PRIRODI

Obrazovna i odgojna uloga škole u prirodi je vrlo važna za uzrast učenika razredne nastave jer učenici stječu znanja na zaista poseban način, prateći sve prirodne promjene te uočavajući njihove međusobne uzročno-posljedične odnose. Škola u prirodi je idealna i za stjecanje higijenskih i radnih navika, kulture ponašanja, te navika pravilnog ponašanja u prometu. Sve su to korisne navike i pravila koja učenicima u najpogodnijem razdoblju njihova psihofizičkog razvoja daje temeljne odrednice razvoja njihove ličnosti i tijela.

Centar za posjetitelje nudi 5 jednodnevnih programa škole u prirodi koji su usmjereni na zaštićene vrste ptica, vodozemaca i gmazova, vodenih staništa, riba, sisavaca i kukaca i ciljano prilagođeni različitom uzrastu djece, od predškolske dobi do srednje škole. Ulaznice možete kupiti odmah.

Osjetite vjetar u kosi

BICIKLIZAM

Asfalt, makadam, poljski put, ravnica, uzbrdica, nizbrdica, vožnja preko visećeg mosta, sve to i još više možete doživjeti na označenim biciklističkim stazama uz rijeku Dravu.

Na raspolaganju je 20 bicikala s kacigama, od kojih je 10 električnih.

Detaljne karte biciklističkih staza možete pronaći na stranicama Turističke zajednice općine Pitomača.

Pokrenite cirkulaciju i moždane vijuge

HODANJE, HIKING I POUČNA STAZA

Osim što je sama Križnica i njezino susjedstvo puno prekrasnih ruta za šetnje i brzo hodanje, u sklopu Centra za posjetitelje možete pronaći prekrasnu informativnu poučnu stazu.

Vozite se električnim vlakićem

TURISTIČKI VLAKIĆ

Turistički vlakić izgledom je stare parne lokomotive, a vuče dvije prikolice s ukupno 32 sjedeća mjesta.

Opustite se uz domaću hranu i lokalna vina

RESTORANI, SMJEŠTAJ

Nadaleko spoznati po svojoj originalnosti i autohtonosti u pripremi i posluživanju delicija, križnički restorani vrhunskim ribljim i mesnim specijalitetima ali i tradicionalnim desertima zadovoljit će i  najzahtjevnije nepce. Lokalno uzgojeno voće i povrće ili friško ubrana kopriva uz rubove šuma prepoznatljivi dio su njihovih jelovnika. Rijeka Drava, jedna od najčišćih europskih rijeka dom je različitim vrstama slatkovodnih riba koje naši kuhari pripremaju s posebnom pažnjom.

Uz pomno pripremljena jela, za prave hedoniste, u ponudi su i kvalitetna vina proizvedena na pitomim obroncima Bilogore, koji su smješteni samo nekoliko kilometara od Križnice, a mjesta su uzornih vinograda i kvalitetnih vina malih serija. Graševina, pinot bijeli, pinot sivi, chardonnay, sauvignon, traminac, silvanac zeleni, rajnski rizling čine bogatstvo bijelih vinskih kultivara združenih s crnim kao što su frankovka, pinot crni, zweigelt, merlot, cabernet sauvignon.

Osjeti spokoj uz promatranje ptica

BIRDWATCH

Gledati pticu u letu i čuditi se njezinoj vještini obuzdavanja otpora zraka i sile teže neprocjenjiv je događaj koji pobuđuje čovjekovu težnju za jednim od najvećih ljudskih ideala – slobodi.

Jedna od karakteristika ovog područja je i brojnost i raznolikost ptičjih vrsta poput vodomara, divljih patki, crnih roda, crvenokljunih čigri i brojnih drugih, a čiju je umjetnost letenja, u miru i s užitkom, moguće doživjeti s križničkih promatračnica čija atraktivnost raste uz činjenicu da su smještene tik uz obalu same rijeke Drave ili su pak sakrivene u bujnim krošnjama križničkih šuma.

Isprobajte sport stvoren za otpuštanje stresa

RIBOLOV

Rijeka Drava je područje gdje se čovjek može suočiti s iskonskim aktivnostima iz vremena kada se je morao prehraniti sam svojim rukama i domišljatošću.

Pronađite sami svoje savršeno mjesto za ribolov uz prekrasnu obalu rijeke Drave na Križnici.

Doživite Dravu i Križnicu kroz slobodu i avanturu

KANUING, KAJAKING, SPLAVARENJE

Promatrati moćnu Dravu poseban je osjećaj, ali gledati njene obale ploveći njome u čamcu ili kanuu je prava avantura, kao da ste na čas ušli u roman Marka Twaina.

Ploveći 3 sata po Dravi od Brodića do Križnice, vozit ćete se kroz dvije države – Hrvatsku i Mađarsku, možete vidjeti krda jelena kako se napajaju iz rijeke ili pak zaštićene ptice bregunice koja dube svoja gnijezda u strmu obalu rijeke. Sprud na Jelkušu mami da se nakratko pristane i sunča na divljoj plaži.

Skip to content