Skip to content

O projektu

  • Naziv projekta: “CENTAR ZA POSJETITELJE KRIŽNICA – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav” KK.06.1.2.02.0018
  • Ukupna vrijednost projekta: 16.250.745,01 kn
  • Sufinancirana vrijednost projekta: 13.184.260,41 kn
  • Razdoblje provedbe projekta: 13.12.2016.-01.06.2022.

Projekt “CENTAR ZA POSJETITELJE KRIŽNICA – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav”, KK. 06.1.2.02.0018 u vrijednosti od 16.250.745,01 kn čiji je nositelj Općina Pitomača u partnerstvu s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turističkom zajednicom Općine Pitomača. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektnu prijavu izradila je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s Općinom Pitomača.

Ovaj projekt je usmjeren na interpretaciju prirodne baštine i uključio je rekonstrukciju zgrade, koja je u prošlosti bila vojna karaula i područna škola u mjestu Križnica, u Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Projektni zahvat je proveden kroz dvije faze izgradnje. Prva faza je obuhvatila rekonstrukciju i izgradnju glavne zgrade Centra za posjetitelje, gospodarske zgrade, vanjskog sanitarnog bloka i amfiteatra, a druga izgradnju biološkog jezera i mosta preko jezera.

Uz uređenje i opremanje objekta, uređen je i vanjski dio Centra za posjetitelje koji obuhvaća zelenu površinu na kojoj je izgrađena posjetiteljska infrastruktura i uređen okoliš za provođenje aktivnosti škole u prirodi, poučna staza, umjetno biološko jezero te hortikulturno uređenje s autohtonim biljnim vrstama. Poučna staza je u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti.

U sklopu Centra za posjetitelje, uređena je i pješačko-biciklistička staza duljine 210 metara koja povezuje Centar sa rijekom Dravom. Na pješačko-biciklističkoj stazi postavljena su odmorišta za bicikliste i pješake, edukativno informativne ploče i solarni rasvjetni stupovi. U cilju potpunog doživljaja Križnice i rijeke Drave nabavljeni su turistički vlak, 20 bicikala, od čega je 10 električnih, s popratnom opremom (kacige), a instalirana je i elektro punionica za vozila. Na raspolaganju posjetiteljima je i 5 kanua sa potrebnom opremom (vesla, zaštitni prsluci, zaštitne kacige) koji će se koristiti za vožnju kroz netaknutu prirodu rijeke Drave i razgledavanje flore i faune.

Centar za posjetitelje ukupne površine 457 m2 u prizemlju objekta ima opremljenu bioistraživačku stanicu, multimedijsku prezentacijsku dvoranu, multimedijsku učionicu, podiznu platformu, vidikovac (na visini od 10 m) i suvenirnicu.
Osnovna namjena bioistraživačke stanice je edukacija posjetitelja predškolskog i školskog uzrasta te studenata tijekom organiziranih obilazaka Centra u sklopu škole u prirodi i terenskih nastava za studente,
ali i edukacija svih ostalih posjetitelja. Stanica je opremljena svjetlosnim mikroskopima, stereoskopskim lupama, aparatom za analizu vode, ključevima za determinaciju ptica, sisavaca, gmazova, riba i ostalom stručnom literaturom koja posjetiteljima omogućuje da pobliže upoznaju zaštićene vrste i bioraznolikost područja Križnice. U multimedijskoj prezentacijskoj dvorani na inovativan i interaktivan način posjetitelji mogu sudjelovati u kreiranju vlastitog doživljaja izborom sadržaja koji žele projicirati pomoću multimedijske opreme. Multifunkcionalna multimedijska učionica je opremljena kako bi se omogućila produkcija raznih audio i video materijala za potrebe održavanja edukacijskih radionica, programa škole u prirodi te stručnih skupova i konferencija. Podiznom platformom omogućuje se pristup do vidikovca na kojem se pruža predivan prizor prirode i rijeke Drave.

Cijeli perivoj Centra za posjetitelje (ukupne površine 10.762 m2) uređen je tradicionalnim, autohtonim i modernim biljnim vrstama – ukrasnim biljem, stablima, cvijećem i voćkama. Kroz cijeli perivoj Centra za posjetitelje postavljene su drvene kućice za ptice, dok su u onima postavljenim na glavnoj zgradi stavljene i mikro kamere koje snimaju stanište ptica koje će posjetitelji moći u svakom trenutku vidjeti na ekranima na koje su kamere spojene.

Skip to content