Skip to content

Zašto posjetiti Križnicu

Razmišljate da bi posjetili Križnicu i Podravinu, a ne znate bi li to bilo mudro?

Križnica krije mnoge zanimljivosti. Tu su ptice na dugim i na kratkim nogama, topole i vrbe, stari i novi tok rijeke Drave, skela, viseći most, domaća hrana, organizirani programi u prirodi, suvremeni multimedijski centar i još pun kufer toga.

Križnica zbilja može biti idealno mjesto za tvoj izlet u prirodu.

Sjetili smo se nekoliko razloga zašto bi bilo dobro posjetiti Križnicu i Podravinu. Kad nas posjetiš možda ćeš saznati i još neke.

Križnički meandar

Križnica je svojevrsni riječni otok i jedan je od najbolje razvijenih meandara Drave koji je svojim oblikom cvijeta s 5 latica lako prepoznatljiv i predstavlja simbol ovog dijela njenoga toka. Ovdje Drava čini meandre na malom prostoru, u velikim zavojima kakvih gotovo da nema od Austrije do ušća u Dunav. Mijenjajući svoj put Križnicu je Drava “zarobila” između sebe i Mađarske.

Čudnovati biljni i životinjski stvorovi

Križnica i rijeka Drava pravi su ekološki raj sjeveroistočne Hrvatske. Na ovom području nastanjene su mnoge zanimljive te čudnovate biljne i životinjske vrste. Upoznaj njihov način života te kako ih očuvati.

Obiteljski izlet za pet

A tko ne voli obiteljske izlete gdje nema gužve, ima puno prostora za igru i šetanje, može se fino klopati i uz to i puno naučiti?!

Zelena oaza na granici s Mađarskom

Križnica je smještena uz samu granicu s Mađarskom. Kad dođete do Križnice ova zanimljiva i prijateljska susjedna kultura gulaša, Tokajca, toplica i palinke vam je nadohvat ruke.

Buđenje s pticama

U Križnici se budiš s pticama. Ujutro ti kukavica kuka i kokoši kokodaču. Ovdje možeš vidjeti labuđu obitelj gdje otac i majka stoje na panju u Hrvatskoj, a mladi labudići “plivuckaju” u Mađarskoj.

Prostor koji nadahnjuje i budi kreativnost

Ovaj prostor odlikuje mir, ostvarenje sklada s prirodom, kulturom i ljudima, a djeluje na nadahnuće i kreaciju.

Razgranata mreža kreativnih pješačkih staza

Rekreacija hodanjem po prirodi može biti itekako zabavna i poučna, ali i zahtjevna jer možete koristiti označene, ali i sve neoznačene održavane putove.

Svakodnevno otvorene atrakcije

U Križnicu se ne dolazi samo za vikend, već i ostalim danima. Rad našeg Centra za posjetitelje Križnica smo prilagodili posjetiteljima pa nas kontaktiraj i rezerviraj termin posjeta prema vlastitim željama i našim mogućnostima.

Dravsko zlato

Nekada se je iz Drave vadilo zlato, no danas ćete pravo zlato prirode naći u Križnici.

Zelena boja koja opušta i iscjeljuje

Križnica obiluje zelenilom koja pozitivno utječe na raspoloženje. Želiš li se maknuti od svakodnevnice i otići u mjesto koje pruža utočište za prirodno opuštanje – Križnica je pravo mjesto za to.

Interaktivna škola u prirodi za djecu

U našem Centru za posjetitelje Križnica održava se škola u prirodi za djecu. Cilj škole je probuditi interes djece za istraživanjem prirode te potaknuti razmišljanje o zaštiti biljnog i životinjskog svijeta. Cijene škole u prirodi i ulaznica su vrlo pristupačne.

Komarci

Ne mislimo da bi u Križnicu trebali doći radi komaraca, ali ako već naiđete na njih dobro je znati da oni imaju važnu ulogu u ekosustavu. Naime, bračni par bregunica, naših slatkih, najmanjih europskih lastavica koji se gnijezdi u rupama na strmim dravskim obalama, dnevno može pojesti i 10.000 komaraca.

Skip to content